Lachen, gieren, brullen

wp_ss_20160320_0002

Het is zondagochtend, voor velen een lekkere luie dag, maar voor ons de drukste dag van de week. Ik zet de cornflakes op de grote eettafel en neem samen met de kinderen plaats voor een lekker, maar onverantwoord ontbijt. Als iedereen zijn kommetje leeg heeft ruim ik de afwasmachine uit en pak hem weer in. Ferhat wil mij helpen en terwijl wij samen alle bordjes en bekers opruimen vertel ik hem dat ome Leon en ik vroeger een rijmpje hadden: Zeg eens nee, met je kop in de wc!
Ferhat komt niet meer bij van het lachen. Gierend vertelt hij mij dat hij ook een rijmpje weet. Hij heeft net leren rijmen van juf Julie en zijn rijmpje is echt heel grappig. Terwijl hij staat te wiebelen op zijn benen van enthousiasme probeert hij zijn rijmpje te vertellen. Door het lachen komt hij niet meer uit zijn woorden, het moet wel een heel extreem grappig rijmpje zijn, ik vermoed over poep of plas. Ik kan niet wachten om de geweldige mop te horen en mee te lachen en eindelijk krijgt hij het tussen twee lachbuien door over zijn lippen. ‘Zeg eens nee? Met je kop in de kast!’ Hij kan niet stoppen met lachen en ik complimenteer hem met dit geweldig grappige, zelfbedachte rijmpje.

Terwijl de kinderen lief spelen haal ik vlug de droge, schone was van het wasrek en vouw het op. De mand met de opgevouwen was zet ik boven op de overloop en ik neem mijzelf voor dat ik later vandaag alles in de juiste kasten zal leggen.

Eenmaal beneden zie ik dat Baran een groene viltstift heeft gevonden en zichzelf heeft omgetoverd tot de Hulk. Zijn handen en gezicht zitten helemaal onder de groene vlekken en strepen, evenals de witte vloer en de stoelkussentjes. Ik probeer zijn gezicht en handen voorzichtig schoon te poetsen, maar de hardnekkige stiftvlekken laten zich niet verwijderen. De vloer poets ik met een luierdoekje en de kussenhoezen probeer ik tevergeefs in de overvolle wasmand te deponeren, waar ze vrijwel direct van de hoog uitstekende bult op de grond glijden en ik besluit dat ik ze daar maar laat liggen. Ik haal de wasmachine leeg en hang alles keurig op, terwijl ik uit de woonkamer het geluid van een op stang gejaagde yeti hoor. Echt waar, hij bestaat, en wel in mijn huis, ik weet het nu zeker! Gauw kijk ik wie dit tenenkrommende geluid produceert en zie dat het Baran is. Behalve het irritante gebrom op hoog volume blijkt hij ook nog iets anders te produceren, of eigenlijk is het gebrom een direct gevolg van wat hij in zijn luier probeert te drukken. Ik neem hem mee naar de badkamer en vlug verschoon ik hem.

Als ik de kamer weer inloop zie ik iedereen fluisteren en gniffelen. Ik vraag wat er aan de hand is, maar niemand wil me dat vertellen. Het moet heel grappig zijn, want ze proesten het uit.

Ik pak de bezem en probeer alle koekkruimels, vastgeplakte, opgedroogde stukjes banaan en cornflakes bij elkaar te vegen. Steeds als ik me omdraai hoor ik mijn heksjes weer gniffelen. Ze weten niet waar ze moeten kijken en nog steeds wil niemand zeggen wat er is. Ik pak een emmer en vul hem met wat allesreiniger en heet water, stop de dweil erin, wring hem uit en begin de vloer te dweilen. Secuur poets ik alle chocomelvlekken en tomatensoepkledders van de vloer, onder steeds luider wordend gelach van mijn draakjes. Ik loop naar de keuken, spoel de dweil weer in de emmer sop en wring hem nogmaals uit. Ik doe de dweil weer in de houder, veeg mijn natte handen af aan mijn pyamabroek en voel dat ik briefgeld in mijn kontzak heb, vreemd. Het dringt tot me door dat ik helemaal geen kontzak heb in mijn pyamabroek en vraag me af wat het dan is. Ik besluit nog eens te voelen en op dat moment kan Ferhat het niet meer houden. Mekkerend als een schaapt roept hij ‘mamaaa, je hebt een witte sticker op je bil!’. De tranen rollen over zijn wangen van het lachen en de rest lacht even hard mee. Ik steek mijn hand naar achter en trek de zachte ‘sticker’ van mijn kont, om te ontdekken dat het om een ongebruikt inlegkruisje gaat. Hoe hij er terecht is gekomen is een raadsel, maar ik ben blij dat hij eraf is voordat de potentiële koper komt om onze auto te bekijken..

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s